Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is eigenlijk heel simpel. Je plaatst advertenties voor producten en services van bedrijven op je website. Als iemand op die advertentie klikt en overgaat tot koop krijg jij als publisher een commissie daarover. Die commissie is een percentage, meestal rond de 10 %. Als voorbeeld: bedrijf A plaatst een advertentie van bedrijf B op zijn site. Een klant die de website van bedrijf A bekijkt ziet die advertentie en klikt erop. Als de klant uiteindelijk over gaat tot koop Heeft bedrijf B dus een product of dienst verkocht via de site van bedrijf A. Bedrijf B geeft van die verkoop dus een percentage van ongeveer 10% aan bedrijf A. Zo verdienen beide bedrijven aan affiliate marketing.

Verschillende manieren van affiliate marketing.

Affiliate marketing is voor beide partijen een goede deal. Je plaatst een advertentie op andermans site en betaald diegene daar een gedeelte van als je je doel hebt bereikt. Je hebt verschillende vergoedingsstructuren bij deze vorm van marketing.

  • (Pay per click) – het woord zelf zegt het eigenlijk al. Bij iedere klik op de advertentie krijgt de adverteerder een bedrag. Meestal is dit maar een paar centen. Bij deze vorm maakt het dus niet uit of de advertentie uiteindelijk tot een koop leid.
  • (Pay per lead) bij pay per lead krijgt de adverteerder geld als een potentiële klant contact opneemt met de adverteerder. De potentiële klant hoeft nog niet een betalende klant te zijn. Inschrijven voor een nieuwsbrief is al genoeg.
  • (Pay per sale) Als de klant via de advertentie op de affiliate een aankoop heeft gedaan krijgt de adverteerder pas een geldbedrag.
  • (Pay per view) iedere keer dat de advertentie wordt bekeken krijgt de adverteerder een geldbedrag.

Affiliate marketing is meestal pas van toepassing bij de grotere bedrijven. De grote bedrijven hebben veel bezoekers op hun websites en zullen dus ook meer kunnen verdienen aan affiliate marketing. Dit betekent niet dat kleine bedrijven er niet aan kunnen beginnen, het kan voor iedereen maar als beginnend bedrijf zal je er niet veel geld aan verdienen.